Natuurlijk Ouderschap

Natuurlijk Ouderschap

Samen slapen past bij een opvoeding vanuit Natuurlijk Ouderschap (ook responsief opvoeden genoemd of Attachment Parenting in het Engels). Bij Natuurlijk Ouderschap zie je je kind als volwaardig onderdeel van je gezin en neem je dus ook de behoeftes van je kind mee in de beslissingen die je neemt. Je werkt naar een veilige hechting met je baby en kind, door bijvoorbeeld te dragen met een draagdoek, (borst)voeding te geven op verzoek en dus samen te slapen.

Natuurlijk Ouderschap is een heel bewuste manier van opvoeden. Je kiest ervoor om je kind te volgen in zijn/haar ontwikkeling en behoeftes. Het is niet grenzeloos, het is het begrijpen van behoeftes van alle gezinsleden, dus ook de kinderen, om van daar uit beslissingen te nemen hoe je als gezin met situaties om gaat.

Veilige hechting is belangrijk om een kind op te laten groeien tot een gelukkige, zelfstandige volwassene. Die goede hechting is de basis van Natuurlijk Ouderschap. Voor die veilige hechting zorg je door aanwezig te zijn voor je kind, te voeden naar behoefte, te zorgen met liefde, lichamelijk contact, niet te laten huilen en je kind te begeleiden in zijn/haar opgroeien. Samen slapen past hier dus perfect tussen.

Als je meer wilt lezen over Natuurlijk Ouderschap, raad ik je deze boeken aan: