Attachment Parenting

Attachment Parenting

Samen slapen past bij een opvoeding vanuit Attachment parenting (ook responsief opvoeden of natuurlijk ouderschap genoemd). Bij attachment parenting zie je je kind als volwaardig onderdeel van je gezin en neem je dus ook de behoeftes van je kind mee in de beslissingen die je neemt. Je werkt aan een veilige hechting met je baby en kind, door bijvoorbeeld te dragen met een draagdoek, (borst)voeding te geven op verzoek en dus samen te slapen.

In het Nederlands wordt attachment parenting vaak vertaald met natuurlijk ouderschap. Wat mij betreft geen goede vertaling want het zorgt voor wat verwarring. Attachment parenting heeft namelijk niets te maken met wel of niet medicijnen gebruiken, houten speelgoed, wollen kleding, natuurlijke voeding enzovoort. Ook onvoorwaardelijk ouderschap is niet hetzelfde, al heeft het een paar raakvlakken. Er zijn meer opvoedvisies die op attachment parenting lijken, maar vaak op andere vlakken weer loodrecht tegenover elkaar staan. Maar wat is attachment parenting dan wel?

Attachment kun je vertalen door verbindend of hechtend. Het gaat om de hechting met je kind(eren) en de manier waarop je kind(eren) deel uitmaken van het gezin. Je maakt keuzes om de hechting zo sterk mogelijk te maken (bijvoorbeeld veel lichamelijk contact, dragen, niet alleen laten huilen en actief helpen met het reguleren van hun verdriet, beschikbaar zijn). Je maakt keuzes waarbij je de behoeftes van alle gezinsleden meeneemt (dus niet ouders bepalen en kind moet dat maar doen, maar behoeftes van het kind meewegen of kind mee laten beslissen).

Bij attachment parenting is het belangrijk je kind echt goed te leren kennen. Als je je kind goed kent, kun je namelijk goed bepalen wat de behoeftes van je kind zijn, al kan deze nog niet praten. Attachment parenting speelt vanaf de geboorte, want vanaf dan kun je al proberen om de behoeftes van je kind zo goed mogelijk in te schatten en eraan tegemoet te komen. Hoe beter je je kind kent, hoe beter je in kan schatten wat de behoefte van je kind is en daarnaar handelen.

Daarnaast werk je aan een sterke hechting waarin vertrouwen centraal staat. Dat doe je door middel van veel lichamelijk contact door huid-op-huid (liefst ook direct na de geboorte al), borstvoeding, dragen in een draagdoek. Ook probeer je zo min mogelijk gescheiden te zijn van je kind, want op die manier ben je er ook om dat contact te hebben en de behoeftes van je kind te leren kennen. Aan vertrouwen werk je door te reageren op de signalen van je kind. Zo weet je kind dat je er bent als hij/zij je nodig heeft en leert op jou te vertrouwen. Voeden op verzoek is daarom zowel met de borst als de fles aan te raden.

Binnen attachment parenting is empathie ook een belangrijke peiler. Dit zie je al terug in het reageren op signalen, maar ook in de manier waarop je naar gedrag van kinderen kijkt. Wanneer een kind bepaald gedrag vertoont, probeer je te bekijken wat erachter kan zitten. Hiervoor is het dus ook belangrijk om je kind goed te kennen. Laat je kind bijvoorbeeld vervelend gedrag zien, dan probeer je te achterhalen wat er achter dit gedrag schuilt. Een kind kan bijvoorbeeld vervelend gedrag laten zien omdat het graag aandacht wil. Vanuit begrip voor de situatie probeer je het kind te begeleiden en stel je grenzen.

Samen slapen (waarmee ik bedoel samen op 1 kamer slapen) is een belangrijke basis binnen attachment parenting. Want je bent aanwezig, beschikbaar en je volgt de behoeftes van je kind.

Attachment parenting is echter wel meer dan samen slapen, borstvoeden en dragen, het is echt een levensvisie, hoe kijk je tegen elkaar aan en tegen de rollen binnen het gezin. Attachment parenting is geen trucje, maar een overtuiging.

Attachment parenting is dus een heel bewuste manier van opvoeden. Je kiest ervoor om je kind te volgen in zijn/haar ontwikkeling en behoeftes. Het is niet grenzeloos, het is het begrijpen van behoeftes van alle gezinsleden, dus ook de kinderen, om van daar uit beslissingen te nemen hoe je als gezin met situaties om gaat. Balans en een ontspannen gezinsleven zijn daar ook belangrijk in.

Veilige hechting is belangrijk om een kind op te laten groeien tot een gelukkige, zelfstandige volwassene. Die goede hechting is de basis van attachment parenting. Voor die veilige hechting zorg je door aanwezig te zijn voor je kind, te voeden naar behoefte, te zorgen met liefde, lichamelijk contact (bijvoorbeeld huid op huid, maar ook dragen in een draagdoek/zak), niet te laten huilen en je kind te begeleiden in zijn/haar opgroeien. Samen slapen past hier dus perfect tussen.

Als je meer wilt lezen over attachment parenting, raad ik je deze boeken aan: