Bedhekjes

Bedhekjes

Bedhekjes zijn er in vele soorten en maten, maar hoe maken ze slapen nu veiliger en wanneer zijn ze juist af te raden?

Klik hier om gelijk naar het bedhek te gaan dat ik aanraad.

Waar is een bedhekje voor bedoeld?

Een bedhekje is bedoeld tegen het uit bed rollen. Daarom is een bedhekje ook niet zo hoog als een ledikant bijvoorbeeld, want het is niet bedoeld tegen kruipen en optrekken. Het gaat dus echt om het onbedoeld uit bed rollen tijdens het slapen.

Hoe gebruik je een bedhekje op een veilige manier?

Omdat een bedhekje dus alleen bedoeld is tegen uit bed rollen, hoeft de hoogte van het bedhekje boven het matras niet heel hoog te zijn. 20-25 cm is al voldoende en wordt aangeraden door de fabrikanten.
Op veel bedhekjes staat een leeftijd, meestal 18 maanden tot 5 jaar. Dit is omdat bedhekjes ontworpen zijn voor de overgang van een ledikant naar een peuter- of 1-persoonsbed. Ze gaan er daarbij vanuit dat je kind dus alleen slaapt. Omdat een bedhek niet geschikt is voor kruipen, is het leeftijdsadvies daarom vanaf 18 maanden, zodat je kind inmiddels zelf veilig van het bed af kan komen en niet over het hekje heen kruipt en valt. Het leeftijdsadvies is dus een veiligheidsrichtlijn, gebaseerd op kinderen die alleen slapen.
Er bestaan bedhekken voor volwassenen met horizontale spijlen. Horizontale spijlen en kinderen zijn sterk af te raden, het nodigt namelijk heel erg uit om te klimmen. Voor een kind gebruik je het liefst verticale spijlen en als 2e optie gaas. Gaas heeft het nadeel dat het wat mee kan veren, waardoor een kind klem kan komen te zitten tussen het matras en het hekje. Je ziet daarom bij de meeste bedhekken die gemaakt zijn om vast in bed te gebruiken spijlen, maar bij de meeneemvarianten gaas (dat is immers lichter om te dragen en makkelijker om op te vouwen). Net als met een campingbedje, die je voor incidenteel gebruik prima kunt gebruiken maar voor vast gebruik afgeraden wordt. Als je een bedhekje kiest voor thuis en frequent gebruik, raad ik je persoonlijk aan om voor spijlen te kiezen.
Bevestiging: Elk merk heeft zijn eigen bevestigingsmanier, dus volg de instructies van de fabrikant.

Wanneer is een bedhekje niet veilig?

Als je kind zich optrekt aan het bedhek of erover heen probeert te kruipen, is een bedhek niet veilig om te gebruiken. Als een kind namelijk over het bedhek heen van het bed valt, valt het kind van grotere hoogte (namelijk de hoogte van het bed + de hoogte van het bedhek), dan wanneer het zo van bed was gevallen. Daarnaast is een bedhek niet zo stevig als de zijkanten van een ledikant bijvoorbeeld, waardoor het ook niet altijd een klimmend kind kan dragen qua gewicht. Ook kan je kind zich, doordat het hek niet zo hoog is, verwonden als het erop zou blijven hangen in een poging eroverheen te kruipen. Beveiliging tegen van bed kruipende of klimmende kinderen bij bedsharen is er niet, beste oplossing daarvoor is om het bed te verlagen en een grondbed te maken, zodat je kind niet van grote hoogte valt.
Een bedhek is ook niet veilig als het niet goed bevestigd is en daardoor weg kan schuiven wanneer een kind ertegen aan rolt. Zorg dus dat het hekje goed vastzit.

Boxspring of lattenbodem, maakt dat nog uit?

Ja, niet alle hekjes zijn geschikt voor beide soorten bedden. De meeste bedhekjes zijn geschikt voor bedden met een lattenbodem. Dit zijn hekjes die je plaatst onder het matras. Bij een boxspring is plaatsen onder het matras niet stevig genoeg om het bedhek op zijn plek te houden. Er bestaan bedhekken die speciaal ontwikkeld zijn voor een boxspring. Bekijk bij aankoop dus goed of het hekje wel of niet geschikt is voor het beoogde bed.

Waarom zijn de meeste bedhekjes zo kort?

Bedhekjes zijn dus alleen bedoeld tegen rollen. Daar heb je niet de hele lengte van het bed voor nodig. Daarnaast zijn de bedhekjes juist korter gemaakt zodat een kind er makkelijk naast van en in het bed kan gaan. Omdat een bedhekje niet bedoeld is tegen kruipen, is een korter hekje dus best logisch.

Kan ik een bedhek ook gebruiken om een co-sleeper af te sluiten?

Dat raad ik af. Een bedhek is alleen tegen rollen, niet tegen kruipen. Daardoor is een bedhek niet hoog, waardoor je kind er alsnog overheen kan klimmen of kruipen. Als je kind, door de lage hoogte, per ongeluk op de rand vast komt te liggen omdat het naar jou of het grote bed toe wilt klimmen, zou je kind zichzelf kunnen verwonden (of erger) op die rand. Daarnaast is een bedhek ook niet zo stevig als een zijkant van een ledikant. Ook zijn niet alle bedhekken makkelijk even ertussen te plaatsen en weer te verwijderen.

Hoe kies ik een bedhekje?

Als je een bedhekje zoekt voor thuis en structureel gebruik, raad ik je, zoals hierboven al staat, een bedhekje met verticale spijlen aan. Verder is het handig om te bekijken hoe dik het matras is, omdat je daarmee de hoogte van het bedhek bepaalt. Ook kijk je dus of het beoogde bedhek geschikt is voor jouw soort bed.
Mijn persoonlijke favoriet is het bedhek van Babydan. Dit omdat je deze makkelijk kan plaatsen en weghalen, zonder de contructie onder het bed weg te moeten halen. Het hekje is ook hoger dan andere hekjes, en daarmee geschikt voor matrassen tot zo’n 25 cm dik. Het hekje kan op boxspring en lattenbodem bedden gebruikt worden. 

Bedhekjes voor thuis:

Boxspring en lattenbodem: 

Alleen lattenbodem:

Bedhekjes voor incidenteel gebruik: