Beddengoed
Waar moet je op letten en hoe zorg je dat je het niet koud hebt?
Klik hier om gelijk naar tips voor beddengoed te gaan.
Allereerst, dit is onveilig en wordt dus afgeraden:
Dekbedden
Dekbedden zijn onveilig voor kinderen onder 24 maanden. Een dekbed geeft risico op warmtestuwing (waarbij je kindje zijn warmte niet kwijt kan en dus van binnen te veel opwarmt, wat voor iedereen, maar zeker voor kleine kindjes heel gevaarlijk en zelfs dodelijk kan zijn) en rebreathing (waarbij je kindje zijn eigen adem inademt, waardoor hij steeds minder zuurstof (zuurstofarme en koolstofdioxide rijke lucht) binnen krijgt en zo dus langzaam stikt).
Rebreathing is vooral een gevaar bij materialen waarin adem kan blijven hangen, omdat je dan de adem weer in kan ademen. Dat heb je daardoor bij dekbedden door de opbouw van een dekbed met gevulde pockets. Het maakt daarbij niet uit van welk materiaal het dekbed gemaakt is, want het gaat er dus om dat het gevuld is. Een wollen dekbed is dus net zo gevaarlijk als een synthetisch dekbed.
Het maakt voor het gevaar niet uit of je kindje op, tegen of naast het dekbed ligt, kindjes kunnen zich vanaf hun geboorte al zelf verplaatsen en dus toch ergens terecht komen wat de situatie toch gevaarlijk maakt. Het veiligste is daarom om dekbedden uit de buurt van je kind te houden.
Kussens
Ook kussens geven risico op rebreathing en warmtestuwing. Dat geldt voor alle soorten kussens, dus ook hoofdkussens, borstvoedingskussens, aankleedkussens enz. Borstvoedingskussens en aankleedkussens kunnen zelfs een groot risico geven door het soort vulling en bij aankleedkussens ook de plastic laag die erin verwerkt zit.
Tot welke leeftijd een kussen niet gewenst is, daar verschillen de meningen van experts over. Qua veiligheid zeggen ze allemaal niet voor 24 maanden. Over of een kussen goed is voor het lichaam, daar zijn de meningen juist verdeeld over. Sommige experts zeggen dat het vanaf 2 jaar kan, andere 3 en weer anderen zeggen dat een kussen nooit goed is. Ik geef daarom als advies niet onder de 24 maanden en daarna pas wanneer je kind erom vraagt.
Een hoofdkussen voor de moeder kan bij bedsharen trouwens wel, omdat je die afschermt met je arm. Een baby/dreumes kan daardoor niet bij het kussen komen zonder dat je dat voelt.
Babynestjes
Een babynestje is geen veilig product. Warmtestuwing en rebreathing zijn hier een groot risico omdat je kind er echt tussen ligt. Naar mijn mening 1 van de onveiligste producten die er is, zeker omdat het schijnveiligheid biedt maar in feite de risico’s vergroten. Ouders denken veiliger samen te slapen maar dat is juist niet zo. McKenna raadt dit soort nestjes daarom ook heel sterk af. Je bent even slecht af door een cirkel van dekbedden en kussens rondom je kind te liggen.
Waarom kunnen ze dan toch zeggen 100% veilig getest? Omdat ze bijvoorbeeld getest hebben op kankerverwekkende stoffen, en daarin is hij 100% veilig, er zitten geen kankerverwekkende stoffen in of materialen die slecht zouden zijn voor de gezondheid van kinderen. Het knullige is dat ze dit dus mogen claimen, want ja, in dat opzicht is het veilig. Alleen voor het doel waar je hem voor koopt, is hij absoluut niet veilig.
(Je hebt ook een merk co-sleeperbedje van hout die Bednest heet. Ik bedoel echt de “Unoxrookworstmetmatras”.)
Schapenvachtjes
Mckenna (en ook de Nederlandse richtlijnen voor het slapen van een baby) raadt het slapen op iets anders dan een kaal, strak en glad matrasoppervlak ernstig af, in het bijzonder slapen op (medicinale, niet-medicinale, kortharige en langharige) schapenvachtjes, op/bij kussens en ander pluizig materiaal en beanbags. Ook dit weer vanwege rebreathing en warmtestuwing.
Inbakerzakken
Als je samen slaapt op 1 bedoppervlak, is inbakeren onveilig, opnieuw vanwege warmtestuwing. Ook als je niet samen slaapt, ben ik niet zo fan van inbakeren. Lees hier waarom.
Stootranden
Het staat heel schattig zo’n mooie rand in de ledikant of wieg, maar er zit een groot gevaar in. Alle bedranden/stootranden e.d. zijn ernstig af te raden omdat het risico geeft op rebreathing en warmtestuwing.
Wat kan dan wel?
Dekens
Je kunt elke willekeurige deken gebruiken. Wol, katoen of synthetisch. McKenna geeft wel aan dat katoen de voorkeur heeft, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het qua veiligheid niet uitmaakt welk materiaal je kiest.
Ook mag deze deken in een dekbedhoes mits de deken goed past en strak in de hoes zit. Een deken wordt aangeraden tot minimaal 24 maanden.
Mocht je het verschil tussen een deken en dekbed niet precies weten: een dekbed heeft pockets, gevulde vakken dus. Een deken bestaat uit 1 geheel en is niet gevuld.
Een deken dubbelvouwen IN de hoes wordt afgeraden, omdat de warmte daar in kan blijven hangen en je daardoor risico op warmtestuwing hebt. Een dubbelgevouwen of dubbele deken op een laken kan wel.
In dekens zit veel verschil. Je hebt zomer en winterdekens, en ook daarbinnen zit veel verschil in warmte. Het kan daarom even zoeken zijn welke deken voor jullie situatie het prettigste is, maar weet dat er meer is dan de eerste deken die je tegen komt.
Let wel op dat je elke deken vast stopt aan het voeteind zodat je of je kind het niet over het kind heen kan trekken.
Tips voor beddengoed vind je onderaan deze pagina.
Slaapzakken
Vooral voor jonge kinderen die veel draaien in hun slaap of die dekens aftrappen is een slaapzak ideaal. Je hebt zomer (dunne) slaapzakken en je hebt (dikkere) winterslaapzakken. Voor een slaapzak is het belangrijk dat je de juiste maat hebt. Je kind moet niet met het hoofd naar binnen in de slaapzak kunnen glijden. Het stiksel moet van katoen zijn, stiksel van polyester dat loslaat kan vingertjes beknellen. De slaapzak heeft bij voorkeur een rits in plaats van knopen, en die rits kan het beste de sluiting aan de onderzijde (bij de benen) hebben. Als de rits aan de kant van het hoofd sluit en door beweging iets open zou zakken, zou je kind namelijk misschien wel met het hoofd in de slaapzak kunnen komen.
Als je een zomerslaapzak gebruikt, kun je daarover een (dunne) deken gebruiken. Over een winterslaapzak is een deken gevaarlijk, daarmee kan warmtestuwing optreden.
Tips voor slaapzakken vind je onderaan deze pagina.
Hoe zorg ik dat mijn kind het niet koud heeft?
Eigenlijk is dit de vraag waar het voor veel ouders op neer komt. Laten we allereerst even kijken naar hoe je weet of je kind het koud heeft. Baby’s en jonge kinderen kunnen het je helaas zelf nog niet vertellen, daarom kun je het beste in hun nekje voelen. Als het daar goed aanvoelt, dan heeft je kindje het niet koud. Voel dan aan het hele nekje, een bloot liggend deel kan wat koeler aanvoelen, dan het deel waarop je kindje ligt tijdens het slapen. Voeten en handen zijn geen juiste graadmeter, koude voeten en handen willen namelijk niet zeggen dat je kind het koud heeft. Daarom dus voelen aan het nekje.
Als tweede is het belangrijk om te weten dat te warm gevaarlijker is dan te koud. Als ouder zijn we vaak bang voor te koud, en staan we niet zo stil bij te warm, terwijl dat veel grotere gevolgen kan hebben. Hierboven wordt warmtestuwing vaak genoemd. Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie. Als de persoon geen verkoeling krijgt, kan een hitteberoerte optreden doordat de normale afkoelingsmechanismen van het lichaam niet meer functioneren. Een hitteberoerte kan dodelijk zijn en moet onmiddellijk medisch behandeld worden. Bij baby’s en ouderen is het afkoelingsmechanisme minder effectief zodat ze gevoeliger zijn voor warmtestuwing.
Kortom, te warm is echt gevaarlijk voor baby’s en jonge kinderen, het kan zelfs dodelijk zijn. Hou daarom altijd de temperatuur van je kindje goed in de gaten.
Goed, nu we weten wat belangrijk is om op te letten qua veiligheid, kunnen we gaan kijken naar het werkelijke antwoord op de vraag. Hoe koud of warm je kind het heeft is afhankelijk van o.a. de kleding die je kind draagt, waarin of onder hij/zij slaapt en de temperatuur op de kamer. De kamertemperatuur die aangeraden wordt tijdens het slapen is tussen 16 en 18 graden. Wat veilig is voor je kind om in/onder te slapen is tot 2 jaar dus een deken of slaapzak. Mocht dat niet warm genoeg zijn (voelend aan het nekje dus), dan kan je kijken naar de kleding die je kind draagt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een pyama van materiaal dat dikker of warmer is. Of een hemd onder de pyama aan. Of een romper met lange mouwen ipv korte mouwen. Of sokken aan. Kortom, even puzzelen naar de juiste combinatie.
Hoe zorg ik dat ik het zelf niet koud krijg?
Ook deze vraag komt vaak voorbij, want de meeste borstvoedende moeder slapen met hun borst bloot en dat kan koud zijn, en hebben hun deken lager liggen, omdat hun kindje op borsthoogte ligt.
Wat ik als tips voorbij zie komen is dit:
– Schuin opmaken, zodat de deken toch over je rug ligt. Je stopt de deken dan schuin in aan het voeteneind, aan de kant van je kindje lager dan waar jij ligt.
– Borstvoedingspyama’s/nachthemden (zie tips)zodat je zo min mogelijk blote huid rondom je borst hebt. Eventueel tover je zelf een pyama om door er gaten te hoogte van je borst in te maken. Flannelen pyama’s met knoopjes aan de voorkant worden ook veel gebruikt.
– Een buikband (ja, die voor de zwangerschap), zodat hoe bloot je borst ook is, je buik in ieder geval lekker bedekt is.
– Zorgen voor warme voeten, voor veel moeders maakt dit best verschil, ook al is het bovenaan je lichaam kouder.
– Een vest of bolero zodat je armen niet zo koud worden.
Kortom, ook hier is het vooral puzzelen met je kleding tot je zelf behaaglijk slaapt. Succes en slaap lekker!
Tips voor beddengoed
Wieg, ledikant en cosleeper:
Eigenlijk alle dekens en lakens die hiervoor verkocht worden, zijn prima. Ik heb zelf dekens van Jollein gebruikt en lakens van Prenatal en Hema. Prima prijzen en goede kwaliteit. Een greep uit de opties:
1-persoons:
Over de dekens van Koeka hoor ik vaak enthousiaste geluiden. Aangezien ze dubbel zijn, wordt het afgeraden om deze in een hoes te doen. Maar aangezien hij heerlijk zacht is, is dat ook niet nodig om comfortabel te slapen. De deken kan in de wasmachine.
De dekens van Most zijn niet duur. Het zijn niet de dikste dekens, maar veel samenslapers zijn er wel enthousiast over.
Zelf lig ik ’s zomers als het echt warm is liever niet onder een deken, maar vind het wel fijn om iets over mij heen te hebben. Een flanellen laken bevalt me dan heel goed. Als het koud is, vind ik een flanellen laken samen met een goede deken juist ook weer fijn. Wij hebben dit laken al een paar jaar en bevalt ons heel goed:
2-persoons:
Wollen en katoenen dekens zijn veilig en warm. Over deze dekens zijn andere samenslapers enthousiast. Het is aan te raden om de dekens met een laken of in een passende dekbedhoes te gebruiken.
Lakens:
Tips voor slaapzakken
Er zijn heel veel slaapzakken te verkrijgen. Ik licht er hier een aantal uit.
Prenatal en Hema staan bekend om hun goede prijs-kwaliteit verhouding en dat geldt ook voor hun slaapzakken. Deze slaapzakken koop je op maat. Als je kindje groeit, zul je dan dus ook nieuwe slaapzakken moeten kopen.
Puckababy maakt slaapzakken in een 4-seizoenen variant die meegroeit. Over de newborn versie ben ik minder enthousiast, die vind ik erg prijzig voor de korte tijd dat je er wat aan hebt en ik ben niet zo voor wantje aan de handen omdat het natuurlijke reflexen kan onderdrukken. De variant vanaf 6 maanden is echter handig omdat je deze het hele jaar door kan gebruiken en mee kan groeien met je kindje.
Jolein maakt heerlijke slaapzakken voor de zomer. Deze zijn van hydrofiel en daardoor heel dun, maar nemen ook goed vocht op. Perfect als je jouw kindje niet helemaal bloot maar wel luchtig wilt laten slapen.
Tips voor pyama’s om mee te voeden
Als je borstvoeding geeft, is een pyama of pyamatop met voedingsfunctie erg handig om het lekker warm te houden ’s nachts. Ook een slaapbustier kan handig zijn om pads op zijn plek te houden tot je niet meer lekt.