Grondbed
Bij bedsharen raadt James McKenna aan om een grondbed te gebruiken. De veiligheid van een grondbed is simpel: het bed is een stuk lager dan een gemiddeld bed, waardoor de val, als je kind uit bed mocht vallen, minder gevaarlijk is.
Een grondbed moet echter, net als elke andere slaapplek voor een baby, wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Een grondbed maak je door een bed te maken zo dicht mogelijk bij de grond. Dat doe je door matrassen op de grond te leggen, eventueel met lattenbodems of pallets eronder. Een lattenbodem is vaak lager dan pallets, en daardoor wellicht beter geschikt.
Belangrijk is om te zorgen dat het bed/de matrassen niet kunnen verschuiven. Dat kun je doen door zelf een soort ombouw te maken, door de lattenbodems aan elkaar te maken met tye-rips, of bedenk een andere constructie. Een bed is alleen veilig als er geen kieren kunnen ontstaan.
Om die reden (geen kieren) geeft McKenna er ook de voorkeur aan dat het bed midden in de ruimte staat en niet tegen een muur. Bij een bed tegen de muur kan ongemerkt een kier ontstaan tussen muur en bed waar een baby makkelijk tussen klem kan raken. Maak je dus wel een bed tegen de muur, controleer dan regelmatig of er geen kier is ontstaan en zorg dat het matras echt niet kan schuiven.
Slapen met je baby in een grondbed is alleen veilig als je aan de richtlijnen voldoet voor bedsharen. Het is immers ook gewoon bedsharen, alleen dan wat dichter bij de grond.
De richtlijnen zijn dan dus (uit het stappenplan):
1. Wees je er goed van bewust dat bedsharing afgeraden wordt indien je:
– Geen borstvoeding geeft (bedsharen wordt dus inderdaad afgeraden voor vaders, oma’s enz.);
– Rookt;
– Alcohol of verdovende middelen hebt genuttigd;
– Medicatie hebt gebruikt waardoor je minder alert bent;
– Zwaar overgewicht hebt
– Ziek bent en daardoor minder alert of mobiel bent (koorts kan je bijvoorbeeld minder alert maken);
– Zwaar oververmoeid bent.
2. Doe je haar vast, als je lang haar hebt, zodat je bay/kind er niet in verstrikt kan raken.
3. Zorg dat je bed veilig is: dat betekent een stevig matras waar jij en je kind niet in wegzakken, geen spleten of gaten tussen matrassen onderling en/of zijkant bed en/of hoofdbord, geen dekbed bij kinderen tot 24 maand (gebruik bijvoorbeeld een deken) en geen kussens behalve een stevig hoofdkussen voor een borstvoedende moeder. Bedshare niet als je een waterbed hebt, op een sofa/bank, of op een luchtbed. Zorg dat dekens goed vastzitten aan het voeteneind, zodat je deze niet over je kindje kan trekken. Gebruik geen losse dekens. Leg je kind niet in een winterslaapzak onder een deken. Voor informatie over beddengoed klik je hier.
4. Zorg ook dat er geen losse dingen in bed liggen (kussens, knuffels, hydrofiels, kledingen) en geen stootranden of gestofferde hoofdborden gebruikt worden. Leg je kind nooit op een aankleed/verschoonkussen, borstvoedingkussen of in een babynest in je bed. Gebruik geen schapenvachten Op het ‘gewone’ matras is de veiligste plek.
5. – zie hieronder
6. Slaap met je baby of jonge kind in de maternale houding. Je ligt als moeder op je zij, met je knieën opgetrokken zodat je kind niet onderuit kan zakken. Je kind ligt in dat holletje met het gezicht op borsthoogte, gezichten naar elkaar toe. Met je onderste arm scherm je je kussen af. De bovenste arm rust vaak op je kindje. Slapen er meer kinderen bij je in bed? Zorg dan dat je daar als moeder tussen ligt als de jongste jonger is dan 24 maanden.
7. Laat je kind nooit alleen in het grote bed slapen, ze liggen er veel vlugger naast dan je zou verwachten (zelfs baby’s van nog geen uur oud kunnen zichzelf verplaatsen).
8. Slaap lekker!
Wat betreft punt 5. Daarin staan in het stappenplan tips tegen uit bed vallen. Gebruik je een grondbed, dan gebruik je beter geen uitvalbescherming. Een grondbed kies je om een zo laag mogelijke val te hebben, mocht je kind vallen. Alles wat je dan zou gebruiken, zoals bedhekjes, maken de val alleen maar groter en gevaarlijker. In een grondbed leren kinderen al snel de grenzen van het bed kennen en er niet meer overheen te gaan. Sommige hebben het daarvoor nodig er 1 of 2 keer uit te vallen, sommigen merken het zelfs zonder een keer te vallen. Met een grondbed is de hoogte zo laag dat een keer vallen niet erg is.
Omdat je met een grondbed er rekening mee houdt dat je kind uit bed zou kunnen raken, moet je er ook voor zorgen dat de kamer veilig is. Stopcontacten met kinderbeveiliging, meubels vast aan de muur, losse stoffen/dekens/enz die een kind over zich heen kan trekken. Een traphekje kan helpen zodat je kind niet van de trap valt, mocht de slaapkamer boven zijn.
Ook op een grondbed moet je een kind niet alleen laten slapen. Kinderen zijn enorm snel en kunnen dus al in een kast geklommen zijn, voor jij erbij kunt zijn. Ook alleen met een babyfoon erop gericht (met of zonder camera), wordt afgeraden.
Geef je geen borstvoeding, maar wil je toch een grondbed gebruiken, dan kun je ervoor kiezen om een grondbed met co-sleeper te maken. Je volgt dan de stappen als in het stappenplan voor co-sleeping, het enige verschil is dat je bed dus lager is. De co moet echter nog steeds aan 3 zijden spijlen met een hoogte van 60 cm hebben, goed bevestigd zijn aan het bed, en de rest van de richtlijnen voor co-sleeping volgen.