Borstvoeding en bedsharen
Bedsharen wordt alleen aangeraden wanneer de moeder borstvoeding geeft. Op basis van onderzoek is dit 1 van de richtlijnen die James McKenna heeft opgesteld. Waarom?
Een moeder die borstvoeding geeft heeft andere hormonen door haar lichaam stromen dan een moeder die geen borstvoeding geeft. Door die hormonen slaap je op een andere manier. Die hormonen zorgen ervoor dat je in hetzelfde slaapritme slaapt als je baby/kind. Als de baby lichter gaat slapen, doe jij dat ook. En als je baby dieper slaapt, doe jij dat ook. Op die manier ben je alerter wanneer dat nodig is. Zo komt het voor dat een moeder wakker wordt, vlak voordat het kind wakker wordt voor een nachtvoeding. Bijzonder hè, hoe de natuur ik elkaar zit.
Naast dat de slaaparchitectuur, zoals dit genoemd wordt, op elkaar afgestemd wordt, heeft borstvoeding meer voordelen voor het slapen, die zorgen dat het veiliger wordt. Zo slaapt een kind, als het dicht bij de moeder ligt, door de geur van de tepel rustiger, het zal minder draaien en woelen, waardoor het niet zo snel in een benarde situatie terecht kan komen. Het kind slaapt door de geur namelijk met zijn gezicht richting de borst en ligt daardoor automatisch in een veilige zij- of rugligging. Een kind dat zo dicht bij de borstvoedende moeder slaapt, wordt vaker, maar korter wakker om even te drinken. Dit geeft bescherming tegen wiegendood en is goed voor de hersenontwikkeling. Onderzoek wijst uit, dat hoewel het kind en de moeder vaker wakker worden, ze door de oxytocine (knuffelhormoon) ook snel weer in slaap vallen, waardoor deze manier van slapen voor de moeder toch de meeste nachtrust oplevert.
Ook de melk zelf geeft bescherming: een kind dat borstvoeding krijgt heeft minder kans op wiegendood dan een kind dat kunstvoeding krijgt.
Voor een moeder die fulltime kolft is het ook mogelijk om te bedsharen, zij heeft immers dezelfde hormonen door haar lichaam stromen en haar kind krijgt ook de moedermelk die voor de bescherming zorgt.
Meer lezen? Lees dan het boek van James McKenna (zie hieronder) of http://cosleeping.nd.edu/frequently-asked-questions/#Q7