Waarom samen slapen?

Waarom samen slapen?

Misschien ben je zwanger en twijfel je of je samen wilt gaan slapen. Of je merkt dat je kind behoefte heeft aan je nabijheid en wilt weten of samen slapen een mogelijkheid is. Of misschien slaap je al samen en wil je weten of je daar goed aan doet. Als je wilt weten waarom samen slapen goed is voor jou en je kind, dan ben je hier op de goede plek.

Samen slapen kan op verschillende manieren. Een kind kan in een apart bedje bij de ouder(s) op de kamer slapen, een kind kan in een co-sleeper (een open bedje tegen het bed van de ouder(s) aan) liggen of het kind kan bij de ouder(s) in bed slapen. Al deze manieren bieden voordelen ten opzichte van een eigen kamer, zeker bij baby’s en jonge kinderen. Wat zijn die voordelen dan?

Voor het kind:

Hechting
Doordat je meer tijd met je kinderen besteedt, draagt samen slapen bij aan de hechting. Als je kind inde co-sleeper of bij je in bed ligt, zal er ook meer lichaamscontact zijn, nog beter voor de hechting. Een goede hechting van het kind zorgt ervoor dat het kind zich optimaal kan ontwikkelen tot een zelfstandige volwassene.

Geen angst om alleen te zijn
Dit is natuurlijk logisch, je kind is niet alleen, en hoeft dus ook niet bang te zijn om alleen gelaten te worden. Zeker bij baby’s maakt dit veel verschil. Baby’s zijn namelijk nog niet in staat zich te beseffen dat je terug komt als je ze alleen laat. Daarbij is het instinct van een baby ook dat alleen zijn gevaarlijk is, die angst is voor een baby of jong kind dus heel reëel. Als je ’s nachts bij je baby of kind bent, hoeft deze dus niet bang te zijn om alleen gelaten te worden en voelt deze zich veiliger.

Minder risico op wiegendood
Hoewel wiegendood een dood is met onbekende oorzaak, weet men wel welke invloeden het risico vergroten. Afstand van de ouders, doordat een kind alleen op een eigen kamer ligt, vergroot dat risico. Een baby die bij de ouders slaapt, heeft dus een kleiner risico wat betreft wiegendood dan een baby op een andere kamer. Niet voor niets wordt er daarom door de Nederlandse adviesorganen aangeraden om een baby de eerste 6 maanden bij de ouders op de kamer te laten slapen (en in België en de VS is dit advies zelfs voor het eerste jaar).

Ademhalingsprikkel
Als baby’s hun ouders horen ademen, prikkelt hen dat om zelf ook te blijven ademen.

Hersenontwikkeling
Hierboven wordt al het gevoel van veiligheid omschreven, omdat het kind niet alleen is. Dat gevoel is belangrijk voor meer dan de geruststelling van dat kind. Dat gevoel van veiligheid zorgt ervoor dat een kind de ruimte heeft om zijn energie in de hersenontwikkeling te stoppen. Baby’s worden geboren met (in verhouding tot volwassenen) 25% hersencapaciteit. Die hersenen moeten zich ontwikkelen en juist in de eerste maanden na de geboorte gaat dat het snelste.

Natuurlijk slaappatroon
Doordat een kind zich zo veilig voelt, zal het ook een natuurlijk slaappatroon aanhouden en zo voor zichzelf de rust te krijgen die nodig is. Helaas voor de ouders is dat natuurlijke slaappatroon vaak niet doorslapen, maar door het samen slapen kun je als ouder wel direct reageren als je kind het nodig heeft en slaap je zo allemaal met de kortste onderbrekingen. Voordeel voor het kind is dus ook dat er gelijk een troostende ouder is zodra dat nodig is.

Voor de ouder(s):

Makkelijk (borst)voeden (en daardoor meer slaap)
Niet de kamer uit, of bij bedsharen en co-slepen zelfs niet onder de warme dekens uit, om een nachtvoeding te geven. En dus ook snel weer slapen. Hoe minder je ’s nachts hoeft te doen, hoe minder je slaap wordt verstoord en hoe sneller je zelf weer slaapt. Geef je geen borstvoeding? Zet dan een thermoskan en een afgepaste hoeveelheid kunstvoeding naast je bed, dan maak je het flesje in bed klaar (geen blote voeten op de koude keukenvloer is echt heel prettig!).
Geef je borstvoeding, dan heb je nog een bijkomend voordeel. De oxytocine (het knuffelhormoon) dat bij zowel moeder als kind vrij komt bij het voeden, zorgt ervoor dat je lekker loom wordt en snel weer in slaap valt. Voor bedsharende moeders is liggend voeden daarom zo fijn, sommige moeders vallen tijdens het voeden al weer in slaap. (wil je weten hoe dit veilig kan, bekijk dan de pagina over veiligheid).
Borstvoedende moeders die samen slapen, krijgen meer slaap dan hun collegamoeders die niet samen slapen.

In de buurt bij nachtmerries e.d.
Eigenlijk is dit hetzelfde als het gemak bij het voeden, je hoeft er niet uit. Een geruststellende hand op de buik helpt een kind ook om zich weer veilig voelend in slaap te laten vallen. Heerlijk dat je daar zelf bij kan blijven liggen!

Meer tijd met je kind(eren)
Waar daar voor je kind voordelen aan zitten, is dat voor jou als ouder natuurlijk ook zo. Zeker na een lange dag werken is er niets fijners dan in de buurt te zijn van de mensen van wie je houdt. En, als je bedsharet heb je ook nog eens een heerlijk kruikje naast je liggen in koude nachten.

Meer lezen?

Interessante artikelen:

Interessante boeken: