Hoe samen slapen?

Hoe samen slapen?

Samen slapen kan op verschillende manieren. Alle vormen waarbij het kind op de kamer van de ouder slaapt, vallen onder samen slapen. Een kind kan dus in een eigen bed erbij op de kamer slapen, of in een co-sleeper (aanschuifbedje) of bij de ouder(s) in bed. Hieronder belichten we deze verschillende opties.

Bij de ouder(s) in bed

Een kind, ook een baby, kan bij de ouders in bed slapen. Dat noemt met bedsharen of bedding-in. Daarbij moeten er, bij een baby of jong kind, waarschijnlijk wel wat aanpassingen gemaakt worden voor de veiligheid. Zo is een dekbed voor een kind onder 2 jaar af te raden en is het verstandig voor een oplossing te zorgen zodat het kind niet uit bed kan vallen. Daarnaast wordt bedsharen met baby’s en dreumessen alleen aangeraden voor borstvoeding-gevende moeders. Meer over de veiligheid lees je op de pagina veiligheid. In Nederland wordt deze manier van samen slapen afgeraden voor jonge baby’s, maar mijn persoonlijke mening is dat het, met in acht neming van de veiligheidsrichtlijnen (zie pagina veiligheid), wel heel goed kan.

Voordelen van bedsharen:

 • Als borstgevende moeder is aanleggen, liggend voeden en doorslapen terwijl je kind drinkt mogelijk. Borstvoeding heeft daar zelfs een trucje voor, want door het knuffelhormoon oxytocine dat vrijkomt, wordt je lekker loom en val je makkelijk in slaap. Veel borstvoeding-gevende moeders slapen op deze manier en krijgen zo de meeste slaap.
 • Als je borstvoeding geeft, lig je als moeder met je baby/kind naast je, vanzelf stil. Ook je baby/kind zal minder draaien. Dit zorgt ervoor dat je niet op je kind kan rollen.
 • Je kind is lekker dichtbij en ligt lekker warm tegen je aan. Je eigen persoonlijke kruik als het ware. Lekker voor jou als ouder en zeer goed voor de hechting van je kind.
 • Je kind is zo dichtbij dat het je kan voelen, horen en ruiken. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid, maar werkt ook bevorderend voor de ademhalingsprikkel. Bij jonge baby’s is het ademhalingssysteem namelijk nog niet helemaal af, waardoor dit een goed trucje is van moeder natuur.
 • Redelijk goedkoop, buiten een eventueel bedhekje en misschien aangepast beddengoed, zijn er meestal geen kosten. Geen babykamer, ledikant of wiegje nodig.

Nadelen van bedsharen:

 • Je moet je bed aanpassen zodat het veilig is om samen in te slapen. Denk aan een deken in plaats van een dekbed en je bed verlagen of een bedhekje plaatsen tegen het uit bed vallen.
 • Bedsharen wordt afgeraden bij baby’s en jonge kinderen als de moeder geen borstvoeding geeft. Ook wordt bedsharen afgeraden wanneer de ouders roken, oververmoeid zijn of onder invloed van alcohol of verdovende middelen. Zie meer op de pagina veiligheid.
 • Je houdt zelf wat minder ruimte in bed over (tenzij je zorgt voor een groter bed).
 • Het wordt afgeraden om een kind alleen te laten slapen op het grote bed, dus voor slaapjes zonder jou als ouder zul je een oplossing moeten verzinnen (bijvoorbeeld toch ergens een ledikant neerzetten, er ook overdag bij blijven of je kind in een draagdoek of draagzak laten slapen).

Een aanschuifbedje of co-sleeper

Een aanschuifbedje of co-sleeper is een wieg of ledikant met 1 open zijde die je tegen het bed aanschuift. Zo slaapt je kind in een eigen bedje, met zijn eigen deken e.d., maar wel direct naast je zonder spijlen er tussen. Je kunt er dus makkelijk bij, maar houdt zelf je eigen ruimte in bed.
Er zijn verschillende co-sleepers te koop en te huur. De meeste daarvan zijn wiegformaat of net iets groter. Een co-sleeper is ook zelf te maken, maar zorg er dan wel voor dat het stevig en veilig is.

Voordelen van een co-sleeper:

 • Je kind is dichtbij, maar je houdt wel je eigen ruimte in bed. Je kunt dus zelf wat vrijer bewegen als je daar behoefte aan hebt.
 • Omdat de co-sleeper open is aan de zijde van het bed, hoef je niet uit bed te stappen om je kind eruit te halen voor bijvoorbeeld een nachtvoeding. Ook kun je makkelijk je hand op of bij je kind leggen ter geruststelling.
 • Je kind is zo dichtbij dat het je kan ruiken en horen. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid, maar werkt ook bevorderend voor de ademhalingsprikkel. Bij jonge baby’s is het ademhalingssysteem namelijk nog niet helemaal af, waardoor dit een goed trucje is van moeder natuur.
 • Een co-sleeper wordt ook als veilig gezien indien de moeder geen borstvoeding geeft.

Nadelen van een co-sleeper:

 • Je moet er wel ruimte voor hebben naast je bed.
 • Ook al ligt je kindje in de co-sleeper, wordt er toch aangeraden om zelf geen dekbed te gebruiken als je kind jonger is dan 2 jaar. Je kind kan zich immers wel uit het bedje verplaatsen, waardoor een dekbed toch minder veilig is. Een deken kan wel en slaapt net zo lekker.
 • Sommige co-sleepers hebben een afwijkende maat, waardoor niet al het beddengoed past

Co-sleeper aanschaffen? Bekijk hier de aankoophulp.

In een eigen bed bij de ouders op de kamer

Een eigen bed bij de ouders op de kamer kan ook, dit wordt rooming-in genoemd. Het maakt niet uit of het bedje tegen je bed aan staat of op een andere plek in de slaapkamer. Je kunt hiervoor elk normaal wiegje, ledikant of bed gebruiken, zolang het maar geschikt is voor de leeftijd van je kind.

Voordelen van rooming-in:

 • Je kind is dichtbij, maar je hebt toch je bed voor jezelf.
 • Qua veiligheid hoef je met het grote bed nergens rekening mee te houden.
 • Ook veilig als de moeder geen borstvoeding geeft.
 • Je kind is zo dichtbij dat het je kan horen. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid, maar werkt ook bevorderend voor de ademhalingsprikkel. Bij jonge baby’s is het ademhalingssysteem namelijk nog niet helemaal af, waardoor dit een goed trucje is van moeder natuur.

Nadelen van rooming-in:

 • Je moet je bed uit als je je baby uit het bedje moet pakken.
 • Je moet ruimte hebben om een bedje erbij te plaatsen op de slaapkamer.