Babynestjes

Babynestjes

Babynestjes worden afgeraden. Niet alleen bij samen slapen, maar eigenlijk voor elk slaapje. In een babynestje ligt een baby als het ware tussen een rond kussen. Daardoor geeft een babynestje een groot risico op zowel rebreathing als warmtestuwing. Persoonlijk vind ik babynestjes een zeer gevaarlijk product. Het geeft mensen namelijk schijnveiligheid, het voelt alsof je het goed doet, maar in werkelijkheid creëer je extra risico.

Babynestjes worden soms door ouders aan elkaar aangeraden juist voor samen slapen. Doordat je kind erin slaapt, zou je er minder snel op rollen. Als je dat gevoel hebt, vraag je dan eens af: als een zacht kussen, een materiaal wat je gewend bent in je bed en waar je normaal met je hoofd opligt, je zou remmen om door te rollen zodra je het voelt, waarom zou je, als je je kind voelt, dan wel doorrollen en erop gaan liggen?

Als je als borstvoedende moeder naast je kind ligt, blijk je uit onderzoek juist heel stil te liggen, zelfs als je zonder kind naast je, juist een woeler bent. Je gedrag verandert doordat je onbewust weet dat je kind er ligt en door de hormonen die door de borstvoeding aanwezig zijn. Een kussen waar je kind in ligt, is een extra barriëre voor dat moedergevoel. Een babynestje maakt een samen slaap situatie dus zeker niet veiliger. En omdat je kind in het babynestje zelf juist een onveiliger slaapplek heeft, is het dus voor zowel samen slapen als alleen slapen, zeer af te raden.

Maar waarom kunnen fabrikanten dan wel zeggen dat het veilig is?

De Nederlandse wet stelt geen eisen aan dit soort producten qua slaapveiligheid. Wel zijn er eisen voor kinderartikelen wat betreft de materialen waarmee gewerkt wordt. Als een product geen kankerverwekkende stoffen bevat, kun je dus zeggen dat het veilig is. En in feite is het op die wijze dus ook veilig, alleen niet voor het doel waarvoor je het product zou willen gebruiken.

Maar een Sleepyhead is toch wel veilig?

Nee, geen enkel babynestje is veilig, ook de Sleepyhead niet, om dezelfde redenen als die hierboven staan.

Hoe slaap ik dan wel veilig samen?

Dat lees je hier

Meer lezen?

Informatie over rebreathing en warmtestuwing
Richtlijnen voor samen slapen
Borstvoeding en bedsharen
https://www.ncj.nl/dossiers/preventie-wiegendood/producten-veilig-of-onveilig/bedattributen/babynestje