Roken en samen slapen

Roken en samen slapen

Roken van de ouders geeft een kind een verhoogde kans op wiegendood. Dat geldt voor roken tijdens de zwangerschap van moeder, maar ook van vader (ook tweedehands roken is namelijk zeer nadelig voor een ongeboren kind). En het geldt ook voor roken als het kind eenmaal geboren is, ook als er buiten gerookt wordt.

Mensen die roken, dragen de schadelijke deeltje bij zich. In hun kleding, hun haar en op hun huid. Bedsharen en roken wordt daarom heel sterk afgeraden door alle onderzoekers naar samen slapen. Wanneer je samen in een bed slaapt als roker met je kind, heeft je kind meer dan 12x zoveel kans op wiegendood. Ook op 1 kamer slapen, al is het niet in hetzelfde bed, vergroot de kans op wiegendood voor het kind.

Roken is ongezond, dat weten we allemaal. Stoppen is niet altijd makkelijk. Besef je dat het voor je kind veel uit kan maken. Zo kun je, als stoppen niet lukt, ook beslissen om het kind op 1 kamer te laten slapen met een niet rokende-ouder en de rokende ouder in een andere kamer laten slapen bijvoorbeeld. Bedenk dat er meerdere oplossing te bedenken zijn en zoek de oplossing die voor jullie gezin werkt.