Maternale houding

Maternale houding

Als je bedshared volgens de richtlijnen, slaap je in de maternale houding. Je slaapt dan als moeder op je zij, knieën opgetrokken, arm onder je kussen langs (of zonder kussen). Tussen je arm en je benen, ligt de baby. Die ligt dan precies met het gezicht op borsthoogte. Handig voor de borstvoeding. Sommige moeders hanteren een ‘open bar’: ontblote borst en de baby hapt zelf aan als hij/zij wil drinken.
Deze manier van samen slapen wordt alleen aangeraden als je borstvoeding geeft (of kolft). Zie de pagina’s onder het kopje veiligheid voor meer informatie hierover, zoals deze.

Deze manier van slapen is voor veel moeders wel even wennen en kan daardoor gepaard gaan met kramp of pijn. Zoals bij elke nieuwe slaapsituatie, is het ook gedeeltelijk een kwestie van wennen. Maar je kunt meer doen:

Let er even op hoe je precies ligt. Als je spanning of druk op je spieren voelt, is de kans dat je stijf wakker wordt groter. Wat in mijn ervaring kan helpen dit tegen te gaan:
– Arm. Kijk goed hoe je arm ligt die boven de baby ligt. Soms scheelt een paar cm hoger of lager veel. Als je je arm omhoog beweegt langs je lichaam, is er een punt waarop niet alleen je arm maar ook je schouder mee gaat bewegen. Probeer onder dit punt te blijven, dan staat er geen extra druk op je schouder. De baby moet op borsthoogte liggen, maar meestal kan die prima nog een cm (of een paar) naar beneden om op die hoogte te liggen en het kan jou veel schelen in kramp, pijn en stijfheid.
– Hoofd. Mijn eigen ervaring is dat ik onbewust mijn hoofd vaak naar voren buig (om aan dat heerlijke kindje te ruiken), maar als ik dat veel of ver doe, wordt ik met kramp wakker. Beter hou je je hoofd wat rechterop, zodat er minder spanning op dit spieren gezet wordt en op op je arm (daar zet je ook extra spanning op als je hoofd te ver naar voren buigt).
– Benen. Meestal groeien baby’s snel en lijkt het dat ze niet meer passen tussen je arm en benen. Je kunt je benen iets minder ver optrekken, maar dat helpt ook maar tijdelijk. Wat mij helpt is de benen van de kleine over mijn benen heen, of de kleine de benen op laten trekken. Zelfs met mijn 3,5-jarige kan ik lekker liggen als ze haar benen maar over die van mij legt.
– Rug. Probeer wel echt op je zij te liggen, als je heel erg gaat hangen naar achteren, voel je dat de volgende morgen goed aan je rug. Sommige moeders gebruiken een kussen in de rug, maar wees je bewust dat dat wel een risico kan zijn als je kind erbij kan komen.
– Kussen. Een kussen mag, zolang je arm die maar afschermt. Een groot kussen werkt daarom onhandiger dan een kleinere. Maar je kunt dus prima een kussen gebruiken om je nek te ondersteunen.
– Bekken. Als je nog last hebt van bekkenklachten, dan is de hele nacht dezelfde houding erg vervelend. Vaak wordt een kussen tussen de knieën aangeraden, maar dat is met samen slapen niet volledig zonder risico. Verandering van houding kan ook helpen. Je kunt op je andere zij gaan liggen, eventueel door te draaien met je hoofd naar het voeteneind zodat de baby nog steeds aan dezelfde buitenkant van het bed ligt, als daar een probleem ligt.
– Goede bedbekleding. Kou zorgt ook sneller voor kramp, zorg dus dat je het wel warm genoeg hebt.
– Loslaten. Veel moeders vinden zeker in het begin het slapen met de baby erg spannend (rol ik echt niet op mijn kind? bijvoorbeeld). Met spanning in je lichaam, slaap je minder ontspannen. Dus probeer je spanning los te laten en vooral te genieten.
– Controleer tussendoor. Wordt je wakker, kijk dan even hoe je houding is. Baby’s duwen zich vaak omhoog, duwen daardoor tegen je arm en voor je het weet lig je in een positie met spanning op al je spieren. Af en toe je kind weer naar beneden schuiven helpt dan.

Nog steeds helpt wennen natuurlijk, net als bij elke andere verandering. De meeste moeders kunnen na verloop van tijd volledig pijnloos slapen, hang in there!

Dit is niet gebaseerd op onderzoeken, maar wel op mijn eigen ervaring en mijn kennis als admin van de Veilig Samen Slapen (AP) facebookgroep, waar ik inmiddels dit onderwerp al vaak gelezen heb. Ik hoop dat ik je hier een beetje mee kan helpen naar een comfortabeler nacht.