Ledikant ombouwen

Ledikant ombouwen

Er zijn veel co-sleepers op de markt in wiegformaat, maar de meeste mensen die na de wiegperiode een co-sleeper gebruiken, bouwen daarvoor een bestaand ledikant om. Dit is vooral omdat er weinig tot geen aanbod is van kant en klare ledikant co-sleepers die aan de richtlijnen van James McKenna voldoen. Hieronder een stap voor stap uitleg hoe je een ledikant om kan bouwen, maar eerst wil ik wat veiligheidsaspecten uitlichten die hierbij belangrijk zijn.

Inhoud:
Richtlijnen
Benodigdheden
Instructies
Afsluitbaar maken

Geen zin in zelf ombouwen? Er zijn wel kant en klare ledikant co-sleepers, bekijk ze hier.

Als je de richtlijnen gelezen hebt, weet je dat er een aantal aandachtspunten zijn. In het stappenplan op deze website noem ik ze ook:

 • Maak de co-sleeper vast aan het bed. Meestal werken spanbanden goed. Maar je kunt van alles gebruiken zoals, touw, tyraps, lijmklemmen, schroeven, ducktape e.d., als het maar niet rekt
 • Zorg voor een stevig matras. Zorg dat deze op dezelfde hoogte aansluit op het matras van het grote bed. De makkelijkste manier is om het matras aan te schuiven en er een stuk schuimrubber tussen het co-sleeper matras en de achterkant van de co-sleeper te maken. Doe het hoeslaken van het co-sleeper matras ook om dat stuk schuimrubber. Voor de juiste hoogte kan het nodig zijn om gaten te boren om de bedbodem op de juiste hoogte te maken of de poten te verhogen bijvoorbeeld met bedblocks. Werk spleten weg indien die er zijn.
 • Gebruik je graag een deken? Zorg dan dat je het bedje kort opmaakt, zodat je kindje er niet onder kan zakken. Liever geen deken gebruiken? Een slaapzakje kan ook. Een dekbed wordt afgeraden tot een leeftijd van 2 jaar.
 • Zorg dat je kind niet tegen kussens of een dekbed aan kan rollen. Hou deze dus uit de buurt van je kind. Zorg ook dat er geen losse dingen in bed liggen en geen stootranden gebruikt worden. Gebruik voor een jong kind geen (spenen)doekjes, hydrofielen voor spugen, of knuffels.
 • Laat je kind nooit alleen in een open co-sleeper slapen.

Met deze punten in acht genomen, is het laatste aandachtspunt dat een zelfgemaakte co-sleeper zo veilig is als je eigen klusvaardigheden. Zorg dat je alles netjes afwerkt en stevig maakt.

Hoe bouw je een ledikant om naar co-sleeper?

Nodig:

Je hebt een ledikant nodig, waarbij de poten aan het hoofd- en voeteneind zitten. Dit is bij nagenoeg alle ledikanten het geval en daardoor zijn ook nagenoeg alle ledikanten om te bouwen.

Naast het ledikant heb je een extra balk nodig die net zolang is als de zijkant vanaf de binnenkanten van het hoofd- en voeteneind gemeten. Ook heb je een stuk schuimrubber nodig om de extra ruimte achter het matras op te vullen. Schuimrubber koop je op de markt, bij een stoffenwinkel of stoffeerbedrijf.

Deze ledikanten zijn bijvoorbeeld te gebruiken:

Een aantal ledikanten van Ikea komen met een balk. Dit maakt ze net wat makkelijker om te bouwen, omdat je er geen balk meer bij hoeft te regelen. Wel moet je de balk op een andere hoogte zetten dan in de handleiding staat. Zie stap 3 in de instructies hieronder.

Instructies:

 1. Het ledikant zet je in elkaar, maar 1 zijkant laat je weg.
 2. Om te bepalen waar de balk precies moet komen, zul je moeten weten waar de lattenbodem komt. Om dit te bepalen, zul je moeten weten hoe hoog de bovenkant van het matras komt. De matrassen van het grote bed en het ledikant moeten gelijk zijn aan de bovenkant. Daarnaast is het aan te raden om bij kinderen vanaf 6 maanden de zijkanten van het ledikant op minimaal 55 cm boven het matras te hebben (dit is de laagste stand van het ledikant). Wil je dit doen, dan zul je dus de lattenbodem op de laagste stand moeten plaatsen en daar de verstevigde balk eronder. Om de matrassen dan wel op dezelfde hoogte te hebben, zul je de poten van het ledikant waarschijnlijk moeten verhogen (zie hieronder). Bepaal dus waar de lattenbodem komt op basis van waar de hoogte van de bovenkant van het matras komt, zodat je ook kunt bepalen waar de balk komt.
 3. In de open zijde van het ledikant maak je de balk vast aan het hoofd- en voeteneind op de hoogte dat hij net onder de lattenbodem zit. Dit doe je omdat de balk niet in de weg moet zitten en onder het matras moet vallen. Door de balk net onder de lattenbodem te plaatsen, is de balk een extra versteviging voor de lattenbodem, wat handig is als je zelf eens half in de co-sleeper komt te liggen (en elke ouder overkomt dat wel een keer of vaker). Bij een Ikea ledikant plaats je de balk dus op een iets andere plek dan in de handleiding staat. Dit is omdat de handleiding niet uit gaat van een co-sleeper, maar een lossstaand bedje. Voor de stevigheid van het bedje maakt de hoogte van de balk niet uit. Voor de veiligheid van de cosleeper wel.
 4. Bevestig ook de lattenbodem in het ledikant.
 5. Plaats het bed tegen het grote bed en zet het vast (spanbanden o.i.d.).
 6. Plaats het matras zo strak mogelijk tegen het matras van het grote bed. Vul de ruimte achter het matras op met schuimrubber. Doe een hoeslaken om het matras en het stuk schuimrubber.

Wil je dus de zijkanten zo hoog mogelijk, dan zul je waarschijnlijk de poten moeten verhogen om ervoor te zorgen dat de matrassen wel gelijk kunnen liggen. Hiervoor gebruik je het best een stuk hout onder de poten en een stuk wat net wat langer is wat je ernaast plaatst:

Een co-sleeper afsluitbaar maken

Veel ouders vinden het handig als de co-sleeper afsluitbaar is, zodat je kind er ook in kan slapen als je zelf even niet in de buurt bent. Hou er dan rekening mee dat dit een risico met zich mee brengt qua veiligheid. Er is geen veilige manier om een co-sleeper afsluitbaar te maken en ook open te gebruiken als je er wel bij bent. Dit komt omdat je dan altijd te maken hebt met een spleet tussen de matrassen waar de afsluiting zit, of je moet afsluiten op het matras wat dan juist weer onveilig is. Ik raad daarom aan om voor die slaapmomenten dat je er niet bij bent, je een ander gesloten ledikant gebruikt.