Samen slapen op vakantie

Samen slapen op vakantie

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk net als thuis je kind bij je op de kamer hebben. Daarom heb ik wat tips voor je.

Hotel
Ga je naar een hotel? Bel dan even om te boeken. Het standaard boekingsformulier is meestal niet toegerust op samen slapende ouders. Geef wel altijd je kind op, al heb je er geen bedje voor nodig. Mocht er namelijk brand uitbreken dan wil je wel dat ze weten dat er nog een kind aanwezig is.

Bungalow
De meeste bungalowparken hebben op hun site wel plattegronden en foto’s  van de huisjes staan. Mocht je dus een 3-persoonsbed willen maken, dan kun je kijken of er een kamer ruim genoeg is om een extra bed naartoe te slepen bijvoorbeeld.

Huis huren
Ga je ergens een huis huren? Dan is er vaak wel veel mogelijk.

Kamperen
In je eigen tent weet je natuurlijk precies hoeveel ruimte je hebt. Dat maakt de voorbereiding misschien weer wat makkelijker. Maar kamperen brengt andere moeilijkheden mee, zeker als je met jonge kindjes te maken hebt. Een baby of dreumes laat je namelijk niet op plastic slapen als je veilig wilt zijn, terwijl luchtbedden daar wel van gemaakt zijn. Je kunt er wel voor kiezen om ‘gewone’ matrassen of een ledikantmatrasje mee te nemen bijvoorbeeld.

Algemene tips
– Neem ducktape mee. Ducktape is ideaal om poten van bedden aan elkaar te tapen. Ook tape je er makkelijk stopcontacten mee af. Loshangende snoeren op gevaarlijke plekken kun je er ook mee vastzetten. Kortom, gaat bij ons standaard mee.
– Met spanbanden kun je eventueel matrassen aan elkaar vastmaken tegen het verschuiven. Neem een 2-persoonshoeslaken mee om eroverheen te doen, zodat er geen kind klem kan komen te zitten onder een spanband.
– Vraag vooraf na of er dekens of dekbedden zijn, zodat je weet of je zelf dekens mee moet nemen als je kind jonger is dan 24 maanden.
– Er bestaan bedhekken die gemaakt zijn om makkelijk mee te nemen. Je bekijkt ze hier: bedhekken voor thuis en om mee te nemen.
– Er bestaan ook co-sleepers die je mee kunt nemen.
– Let op met plastic. Ook onder een laagje katoen. Tentjes zoals Deryan tentjes zijn daardoor niet zo ideaal als ze misschien lijken.
– Gebruik geen extra matras dan de bijgeleverde in een campingbedje, je kind kan bekneld raken tussen het matras en de zijkant van het bed.

Op zoek naar een vakantieadres dat samen-slaap-vriendelijk is? Ik heb een overzicht gemaakt van de bij mij en leden van de Veilig Samen Slapen (AP) facebookgroep bekende adressen. Dat overzicht staat hieronder. Als je zelf een aanvulling hiervoor hebt, mag je die mailen naar info@samenslapen.nl