Leuk samen slapen, maar….

Leuk samen slapen, maar….

… leert mijn kind wel zelfstandig te worden?

Ja, juist. Onderzoek wijst uit dat samen slapende kinderen opgroeien tot zelfverzekerde volwassenen. Doordat kinderen weten dat hun ouders er zijn als ze die nodig hebben, hebben ze een goede basis om de wereld te gaan verkennen, wat dus uiteindelijk leidt tot zelfverzekerde volwassenen.

… leer ik mijn kind nu nooit alleen te kunnen slapen?

Een kind hoeft niet zelf te leren slapen. Slapen is geen vaardigheid wat je moet leren, een pasgeboren baby kan immers al zelf slapen, dat hoef je als ouder niet aan te leren. Alleen slapen komt daarom ook vanzelf als het kind er aan toe is. Hetzelfde geldt voor alleen in slaap vallen.

… verwen ik mijn kind nu?

Je geeft je kind liefde en aandacht, daarmee verwen je niet en krijg je geen vervelende kinderen. Kinderen verwen je met snoep en chocola, niet met liefde. Liefde is een basisbehoefte en zorgt voor een goede hechting. Als je het anders bekijkt, geef je je partner ook minder liefde dan je voor hem/haar hebt, omdat je anders zou verwennen?

… kom ik er ooit weer vanaf?

Tuurlijk wel. Kinderen gaan zich vanzelf afzetten tegen hun ouders op zoek naar hun eigen identiteit. Alleen willen slapen is daar onderdeel van. Voor het ene kind zal dat eerder zijn dan de ander, maar uiteindelijk doen ze het allemaal.

… is dit het einde van mijn relatie/sexleven?

Gelukkig is de slaapkamer niet de enige plek waar je het gezellig kan hebben natuurlijk, een intiem moment samen kan ook prima in elke andere kamer van het huis.
Samen slapen hoeft echt niet een nadelig effect op je relatie te hebben. Wel verandert je relatie zodra er kinderen komen. Dat heeft dus niet zo zeer met samen slapen te maken, meer met ouders worden. Je hebt samen de zorg te dragen voor een mini-mensje. Daar kan je soms samen zo druk mee zijn, dat je even elkaar uit het oog verliest. Verstandig is dus wel om naast ouders ook partners te blijven en samen te overleggen hoe je met deze uitdaging om gaat.

… kan mijn kind nu wel alleen slapen bij de oppas/opa en oma/kinderdagverblijf?

De meeste kinderen weten heel goed het verschil tussen thuis en elders te herkennen, waardoor slapen op een andere plek meestal geen probleem is. Maar als het wel zo zou zijn, dan nog moet je je afvragen of het nodig is om thuis aanpassingen te maken. Waarschijnlijk slaapt je kind vaker thuis dan bij de oppas. Het is dan logischer om daar een oplossing voor te zoeken, in plaats van thuis veranderingen te maken.