Mijn visie op samen slapen

Mijn visie op samen slapen

Voor ik begin, dit is mijn persoonlijk visie. Ik zal je nooit vertellen dat je iets op een bepaalde manier moet doen, maar dit is mijn kijk op samen slapen en op veilig samen slapen.

Dat wij in onze cultuur kinderen een eigen babykamer geven, is puur cultureel en maatschappelijk bepaald. Vroeger sliepen kinderen bijna altijd bij hun ouders. Met grotere gezinnen en kleinere huisjes eigenlijk heel logisch. Toen we welvarender werden, grotere huizen kregen en dus meer kamers, werd het als luxe gezien als je je baby/kind een eigen kamer kon geven. Inmiddels is het zo normaal, dat het de standaard is geworden.
Als je naar andere zoogdieren kijkt, dan is het eigenlijk heel raar om je kind apart te leggen. Daarbij komt ook nog eens dat een baby je nog nodig heeft ’s nachts. Voor een voeding, voor een beetje aandacht en voor een veilig gevoel (jouw baby weet natuurlijk niet dat we tegenwoordig niet meer bang hoeven te zijn voor op de loer liggende sabeltandtijgers, instinctief voelt hij zich onveilig als hij alleen is). Als ouder is het dan toch ook fijn om dat makkelijk te kunnen bieden doordat je dichtbij bent.

Samen slapen op 1 kamer wordt aangeraden door de Nederlandse instanties voor de eerste 6 maanden. Daarna ligt er toch nog een beetje een taboe op. Mensen vinden het raar, maken zich zorgen of je kind ooit wel alleen zou kunnen slapen, en soms maken ze zich zelfs zorgen of je nog wel sex hebt. Ook dit is allemaal maatschappelijk en cultureel bepaald. In landen waar samen slapen in hun cultuur past, zullen ouders dit soort vragen helemaal niet krijgen.

Kinderen hebben de behoefte dicht bij hun ouders te zijn. Vanwege veiligheid (die sabeltandtijger van hierboven) en vanwege de hechting. Hechting werkt heel bijzonder. Hechting zorgt ervoor dat kinderen, omdat ze weten dat hun ouders er zijn als ze die nodig hebben, juist heel goed zelfstandig de wereld gaan verkennen. Samen slapen zorgt dus juist voor zelfstandige kinderen wijst onderzoek uit, niet voor afhankelijke kinderen zoals sommige mensen beweren.

Samen slapen is dus helemaal niet raar. Samen slapen is het volgen van de behoeftes van je kind en hem helpen op te groeien tot een zelfstandige volwassene. En ja, het ene kind heeft daar langer behoefte aan dan de ander, maar alle kinderen zullen gaande weg zelf afstand van hun ouders nemen, dat hoort bij het opgroeien tot een eigen individu. Maar zolang je kind aangeeft graag bij je te zijn, is er niets mis mee daar gehoor aan te geven.

Veiligheid

In Nederland wordt bedsharen door de officiele instanties afgeraden, in ieder geval tijdens de eerste 4 maanden. Ze baseren dit advies op onderzoek dat aangeeft dat het gevaarlijk zou kunnen zijn. Er is echter ook onderzoek wat aangeeft dat het juist veiliger is. Het lastige met dit soort onderzoeken is, dat het nooit een onderzoek is met een controlegroep en een onderzoeksgroep. Er is namelijk ethisch gezien geen onderzoek te doen waarin je kijkt of kinderen de kans hebben te overlijden, en geen ouder zou daar ook aan meewerken. Het enige wat ze dus kunnen doen, is analyses maken vanuit gebeurtenissen, waarbij er dus gekeken wordt hoeveel kinderen er in welke situatie overleden zijn. Daarbij is het lastig om alle omstandigheden te bepalen, en dus ook precies hoe gevaarlijk en op welke manier het gevaar is. De instanties raden het daarom af omdat ze niet zeker weten of het wel veilig is. Alle onderzoekers zijn het er wel over eens dat rokende ouders een groter risico geven.

Mijn visie is anders. Je kunt immers ook niet van apart slapen bewijzen dat het veilig is. Als je het over wiegendood hebt bijvoorbeeld, dan komt dat net zo goed voor in een aparte kamer als bij de ouders in bed.
Wat ik vooral een nadeel vind van het afraden, is dat het daardoor voor ouders die wel gaan samen slapen, niet weten waar ze veiligheidsadviezen kunnen geven. Gelukkig heb je nu deze site gevonden, waar je de richtlijnen onder het kopje veiligheid kunt vinden.

Op het blog van DolleMoeder is hier een mooi stuk over geschreven, waar ik me helemaal in kan vinden: http://www.dollemoeder.com/uncategorized/geheelontslaping/